Rannekelloja moneen tarpeeseen
Kellon osto on syytä aloittaa harkinnasta mihin käyttötarkoitukseen kello tulee. Liikkeemme valikoima on laaja, ja kelloja voidaan jaotella karkeasti kolmeen pääryhmään. Juhlakellot, joita käytetään tumman puvun tai muun juhla-asun kanssa, arkielämässä käytettävät työkellot sekä vapaa-ajalla käytettävät kellot. Jokaisesta kategoriasta löydät eri hinta- ja laatuluokkien kelloja.
Puku- eli juhlakello on nimensä mukaisesti se parempi kello erityisiin tilaisuuksiin. Nämä kellot eivät välttämättä ole vesisuojattuja. Arkisempaan käyttöön voi sopia mikä tahansa edullisista kvartsikelloista aina perinteisiin mekaanisiin kelloihin. Tärkeää on, että arkikello kestää käyttöä ja kulutusta eli jokapäiväistä elämää. Vapaa-ajan kelloiksi luokitellaankin oikeastaan melkein kaikki muut kellot, esimerkiksi urheilukellot.
Kellon hinta muodostuu pääosin käytetyistä materiaaleista ja koneiston laadusta sekä ominaisuuksista. Kellojen kuoria valmistetaan eri materiaaleista erilaisten käyttötarkoitusten mukaan. Yleisimpiä ovat muovi, messinki sekä muut edullisemmat metalliseokset, ruostumaton teräs, titaani, hopea, kulta ja platina. Kelloissa käytettyjä laseja on kolmenlaisia laseja. Lasikkeeksi kutsutaan akryylista valmistettuja edullisia laseja, jotka naarmuuntuvat helposti mutta kestävät varsin hyvin iskuja. Mineraalilasi on suhteellisen kovaa ja kestävää, mutta sopivasta kulmasta tulevan iskun sattuessa särkyy herkemmin. Normaalikäytössä mineraalilasi kuitenkin kestää hyvin. Safiirilasi on vaihtoehdoista hintavin mutta myös kestävin. Iskunkestävyys on hyvä ja käytännössä safiirilasiin voi tehdä naarmuja vain timantilla. Safiirilasit valmistetaan synteettisestä safiirista.
Rannekkeiden valmistukseen käytetään samojen kuin kuorimateriaalien lisäksi myöskin nahkaa sekä keinokuitukankaita. Nahkaranneke on miellyttävä pitää mutta huokoisena materiaali likaantuu helposti eikä kestä kosteutta. Nahkarannekkeen suositeltava vaihtoväli jokapäiväisessä käytössä onkin noin yksi vuosi. Liikkeestämme löydät myös uudet rannekkeet kelloosi.
Kellon vesitiiviys riippuu sen kuoren ja tiivisteiden kunnosta sekä rakenteesta. Kellot jaetaan vesitiiviyden mukaan seuraavasti: Normaalielämän käyttöön valmistetut eli roiskevesisuojatut kellot (3-10atm / 30-100m) kestävät nimensä mukaisesti roiskeveden eli pisarat, jotka tulevat mm. käsiä pestessä tai pienessä sateessa. Sukeltajan kellot eli laitesukelluksen kestävät (20-100atm /200atm -1000m) kellot ovat sitten vielä edellisistä paremmin tiivistein ja vankemmin rakentein valmistettu kestämään kovaa vedenalaista painetta. Asiantunteva kelloseppämme tarkastaa kellosi vesitiiviyden aina pariston vaihdon ja huoltojen yhteydessä.
Rannekellot ovat koneistoltaan joko mekaanisia tai kvartsi- eli sähkökelloja. Mekaaninen kello ei sisällä lainkaan elektroniikkaa. Kellon käyttövoima tulee viritetystä jousesta, josta jouseen varastoitunut voima ohjataan rataskoneiston ja käyntilaitteen kautta osoittimille. Mekaaninen kello on herkkyytensä vuoksi alttiimpi ulkoisille häiriötekijöille (mm. magneettisuus ja kovat iskut). Yhtenä syynä mekaanisten kellojen suosioon voidaan kuitenkin pitää niiden ekologisuutta; kvartsikelloissa käytetyt paristot, akut ja elektroniikkaosat ovat ongelmajätettä.
Kvartsikellot toimivat paristolla tai akulla, eli sähköllä. Digitaalikelloissa eli numeronäyttöisissä kelloissa rataskoneiston korvaa piirilevy ja osoittimet näyttöpaneeli. Paristot ovat kertakäyttöisiä ja kestävät yleensä kellon kunnosta ja laadusta riippuen n. 1-3 vuotta. Säännöllisesti huolletut paristokellot ovat kuitenkin mekaanisia huolettomampia käyttää ja niiden käyntitarkkuus on varsin tarkka. Akkuun virtaa varaavia kelloja on kahta eri tyyppiä: toinen on liike-energiaan perustuva koneisto ja toinen tyyppi taas käyttää hyödykseen valoenergiaa. Akulliset kellot vaativat käyttäjältään hieman enemmän huolehtimista, mutta käyttäjästä riippuen akun käyttöikä on keskimäärin 5-7 vuotta, tai jopa 10 vuotta.
Peruskelloissa aika näytetään osoittimilla ja usein kelloista löytyy myös päivämäärän näyttävä kalenteri. Kronografeiksi kutsutaan kelloja, joissa on ajanottomahdollisuus. Kellotaulussa on tyypillisesti omat osoittimet ja erilliset pienet taulut sekunneille, minuuteille ja tunneille. Kuoreen on lisätty erilliset pienet painimet ajanottoa varten.
Kronometri on kellon koneisto, joka on läpäissyt puolueettoman sveitsiläisen tarkastuselimen, Contôle Officiel Suisse de Chronomètresin tarkkuustestit. Testeissä koneistoa testataan eri asennoissa noin kahden viikon ajan ja mikäli tarkkuus todetaan riittävän hyväksi kello saa COSC-sertifikaatin ja voi käyttää nimitystä ”Certified Chronometer”.
Ana-digillä puolestaan tarkoitetaan kelloa, jossa on osoitinnäyttö ja digitaalinäyttö. Digitaalipuolen piirilevytekniikka mahdollistaa ominaisuuksien lisäämisen, esimerkiksi automaattisen kalenterin herätyksen, ajanoton ja ajastimet edullisella hinnalla sekä hyvin pienellä tilantarpeella.
Tänä päivänä kelloissa on hyvin monipuolisesti erilaisia toimintoja aina kompassista GPS-paikantimeen ja korkeusmittarista kameraan. Tästä syystä kelloa hankkivan on hyvä pohtia, millaiseen käyttötarpeeseen kelloa on hankkimassa ja millaisia ominaisuuksia siltä odottaa. Kelloa hankkiessa kannattaakin kääntyä liikkeemme ammattitaitoisen henkilökunnan puoleen, jotta löydät odotuksiasi ja tarpeitasi vastaavan kellon.
Ostaessasi kellon meiltä saat mukaasi myös käyttö- ja hoito-ohjeet. Ohjeita noudattamalla varmistat kellosi pitkän iän ja moitteettoman käynnin. Kaikenlaisia kelloja on huollettava säännöllisesti, ja hankkimallesi kellolle sopiva aikaväli ilmoitetaan kellon huolto-ohjeessa. Kellon huolto ja korjaustoimenpiteet sekä paristonvaihdot on hyvä jättää kellosepän vastuulle, sillä näin kellon toiminta taataan myös jatkossa. Liikkeemme palveluihin kuuluvat kaikki kellosepän työt, tervetuloa palveltavaksemme!
Poimintoja valikoimastamme
kuvia